Macierzyństwo za kratami - Włodarczyk, Ewa; Matysiak-Błaszczyk, Agata (My University, 2004)
Artykuł dotyczy wpływu sytuacji izolacji na kobiety odbywające karę pozbawienia wolności wraz ze swymi dziećmi.Charakterystyczne cechy macierzyństwa kobiet uwięzionych wskazują na istnienie jakościowo odrębnego typu macierzyństwa, które budzi ze społecznego punktu widzenia kontrowersje i które warto poddać obserwacji i analizie.

This article is about the impact of the situation on the isolation of women serving the penalty of deprivation of liberty with their children. Their motherhood should be observed and analyzed, especially it induces controversies.
Keywords: macierzyństwo; zakład karny; kobieta w zakładzie karnym; women in prison; motherhood; prison