„Solidarność” nad Sekwaną: działalność Komitetu Koordynacyjnego NSZZ „Solidarność” w Paryżu (1981-1989) - Heruday-Kiełczewska, Magdalena (My University, 2013)
Stan wojenny zastał za granicą wielu działaczy. W Paryżu przebywali wtedy członkowie opozycji solidarnościowej i nie tylko. Byli to: Seweryn Blumsztajn, Sławomir Czarlewski, Danuta Nowakowska, Mirosław Chojecki, Jacek Kaczmarski, Andrzej Wołowski, Zbigniew Kowalewski, Andrzej Seweryn, Piotr Chruszczyński i inni. Komitet Koordynacyjny powstał 16 grudnia 1981 roku. W swojej deklaracji członkowie wzywali międzynarodową opinię publiczną do sprzeciwu wobec wydarzeń w Polsce i do niesienia pomocy związkowcom w Polsce. Paryska centrala miała kilka komórek: Prezydium, sekretariat, sekcję informacyjną, sekcję pomocy Polsce i sekcję kulturalną. Działalność Komitetu była możliwa dzięki wsparciu udzielonemu przez francuskie związki zawodowe – CFDT, CFTC, FO, CGC i FEN. Pozostawał on w kontakcie z wieloma instytucjami charytatywnymi i organizował aktywne wsparcie dla podziemnej „Solidarności”.

During the martial law many activists were abroad. Members of the opposition of Solidarity movement lived also in Paris. They were: Seweryn Blumsztajn, Slawomir Czarlewski, Danuta Nowakowska, Mirosław Chojecki, Jacek Kaczmarski, Andrzej Wołowski, Zbigniew Kowalewski, Andrzej Seweryn, Piotr Chruszczyński and others. The Coordinating Committee was founded on 16 December 1981. In its statement the members called to the international public opinion to protest against the events in Poland and to help trade unionists in Poland. The Paris headquarters had several cells: the Bureau, the Secretariat, information section, the support Poland and cultural section. The activities of the Committee was possible thanks to the support provided by the French trade unions - CFDT, CFTC, FO, CGC and FEN. He stayed in contact with many charities and organized support for underground "Solidarity".
„Solidarność” on the Seine: The activity of Coordinating Committee of NSZZ Solidarność en Paris (1981-1989)
Wydział Historyczny
Keywords: solidarność; solidarity; związek zawodowy; trade union; Francja; France; emigracja; emigration; stan wojenny; martian law