Żywe rzeźby w przestrzeniach miast - Golka, Marian (Wydawnictwo Ars Nova, 2014)
W opracowaniu mowa o żywych rzeźbach, które uatrakcyjniają przestrzenie europejskich miast. Są one rodzajem amatorskich aktorskich wcieleń, wzbogaconych scenograficznie i kostiumologicznie. Zajmują one miejsca w najbardziej atrakcyjnych przestrzeniach miast - tam, gdzie przebywa najwięcej turystów.
Keywords: żywe rzeźby; stacze; miasto; przestrzeń; turystyka