Iram dixerunt brevem insaniam, czyli o gniewie jako szaleństwie w dialogu De ira Seneki Młodszego - Budzanowska, Dominika (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2013)
Lucius Annaeus Seneca, one of the greatest philosophers of ancient Rome, described affect of anger in his dialogue De ira (On Anger). Philosopher said, this emotion is impetuous, abhorrent and irrational. Seneca named anger as short madness and sickness, which leads to madness and death quickly. Insane and person, who is angry, behave the same and must be cured immediately.
Iram dixerunt brevem insaniam or, anger as insanity, in Seneca the Younger’s dialogue De ira
Seneca Minor, Stoicus Romanus, in dialogo suo De ira, qui tres libros continet, descrpsit hunc adfectum. Iam in dialogi principio iram adfectum maxime ex omnibus taetrum ac rabidum nominat. Putat eam brevem insaniam esse, quia rationi non pareat. Etiam irascentium et furentium eadem signa sunt. Philosophus nullam celeriorem ad insaniam viam esse opinatur. Ira, ut Seneca dicit, maximum malum, quod genitum erat in exitium hominum, et omnia exsuperans vitia est. Hunc totum adfectum ut morbum sanari et removeri oportet.
Keywords: Seneca the Younger; Stoicism; anger; madness; De ira