Przynależność praw spółkowych w spółce jawnej do majątków małżonków - Słabuszewski, Robert (My University, 2014)
Praca składa się z siedmiu rozdziałów, które mówią o: 1. związkach (powiązaniach) prawa spółek i prawa rodzinnego, 2. pojęciu udziału spółkowego oraz praw spółkowych w spółce jawnej, 3. udziale spółkowym jako prawie podmiotowym i jego charakterze (względnym, majątkowym, niezbywalnym, niedziedzicznym), 4. składzie majątków małżonków według kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, 5. koncepcjach przynależności praw spółkowych w spółkach osobowych do majątków małżonków przedstawionych dotąd w literaturze, 6. wniesieniu wkładu do spółki jawnej przez osobę pozostającą w związku małżeńskim, 7. wpływie różnych czynników na przynależność praw spółkowych do majątków małżonków. Nie można stosować art. 33 pkt 3 k.r.o., gdyż prawa spółkowe wspólnika spółki jawnej nie wynikają ze wspólności łącznej podlegającej odrębnym przepisom, ani art. 33 pkt 5 k.r.o., gdyż udział spółkowy może przysługiwać kilku osobom. Ostatecznie dochodzę do wniosku, że prawa spółkowe w spółce jawnej mogą stanowić zarówno składnik majątku wspólnego jak i majątku osobistego małżonka - wspólnika.

The present paper comprises seven chapters referring to the following issues: 1. relations (connections) between the company law and family law, 2. the notion of share in a partnership and partnership rights in the registered partnership, 3. share in a partnership as a substantive right and the nature thereof (relative, property, non-transferrable, non-inheritable), 4. composition of the property of spouses pursuant to the Family and Guardianship Code, 5. concepts of the appurtenance of partnership rights in partnerships to the property of spouses so far presented in the literature, 6. provision of contribution to a registered partnership by a married person, 7. influence of various factors on the appurtenance of partnership rights to the property of spouses. Neither Article 33(3) of the Family and Guardianship Code shall be applied as the partnership rights of a partner of a registered partnership do not follow from joint co-ownership being subject to separate provisions, nor Article 33(5) of the Family and Guardianship Code, as the share in a partnership may be available to a number of persons. I come with the final conclusion that partnership rights in a registered partnership may constitute a component of joint property as well as personal property of a spouse – partner.
Appurtenance of partnership rights in a registered partnership to the property of spouses
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: Spółka jawna; Registered partnership; Skład majątków małżonków; Marital assets components