Wyborcza specyfika województwa podkarpackiego (1989–2015) - Szczepański, Dominik (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2020)
Celem artykułu była analiza wyborczej specyfiki województwa podkarpackiego, a także zróżnicowanych preferencji politycznych mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem lat 1989–2015. Podstawę do zaprezentowania rozważań stanowiły wyniki wyborów do Sejmu, a także wyniki elekcji do Parlamentu Europejskiego, za pomocą których można było wskazać powtarzającą się cykliczność prawicowych sympatii politycznych mieszkańców tego obszaru. Analizie poddano również wysoką frekwencję wyborczą na Podkarpaciu w porównaniu z frekwencją ogólnokrajową. Najważniejszą częścią przeprowadzonych rozważań była odpowiedź na pytanie o to, jakie czynniki determinowały zmianę sympatii politycznych mieszkańców województwa podkarpackiego oraz czy współczesna aktywność wyborcza podmiotów uczestniczących w rywalizacji politycznej odzwierciedlała historyczne i kulturowe uwarunkowania historycznych podziałów Polski z okresu zaborów.

The aim of the article was the analysis of electoral characteristics of the Sub-Carpathian Voivodeship, as well as varied political preferences of citizens, with special consideration of years 1989–2015. The basis for presenting the considerations were the election results to Sejm, as well as the results of elections to the European Parliament, by means of which it was possible to indicate recurring cyclicality of right-wing political support of the citizens of that area. High election turnout in Sub-Carpathia in comparison the nation-wide turnout was also included in the analysis. The most important part of the discussion was the answer to the question of what factors determined changes in political support of the Sub-Carpathian Voivodeship citizens and whether the contemporary political activity of the entities participating in political competition reflects historical and cultural conditioning of the partitions of Poland.
Electoral characteristics of the Sub-Carpathian Voivodeship (1989–2015)
Keywords: województwo podkarpackie; wybory; wyborcy; partie polityczne; Subcarpathian Voivodeship; elections; electoral; political parties