Grupa Wyszehradzka – nowe wyzwania bezpieczeństwa i perspektywy współpracy - Kużelewska, Elżbieta; Bartnicki, Adam R. (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Artykuł poddaje analizie ramy współpracy państw Grupy Wyszehradzkiej, problemy jej funkcjonowania w obliczu nowych wyzwań bezpieczeństwa w Europie. Podejmuje próbę nakreślenia perspektyw organizacji w zmieniającym się środowisku geopolitycznym i wskazania obszarów, w których współpraca między państwami V4 układa się dobrze. Omawiane są kwestie wspólnego rynku gazowego i elektrycznego dla Europy Środkowej, różnice potencjałów militarnych oraz pozycji zajmowanej przez V4 w UE.

The article analyzes the framework of cooperation between the Visegrad Group countries and the challenges of new dimension of security in Europe. It tries to describe the prospects for the organization in a changing geopolitical environment and identify areas of successful cooperation between V4 countries. There are also discussed the issues of common market in gas and electricity in Central Europe, differences of military potentials and the position occupied by the V4 in the EU.
The Visegrad Group – new challenges to security and cooperation prospects
Keywords: Grupa Wyszehradzka; bezpieczeństwo; współpraca; Visegrad Group; V4; security; cooperation