O dwóch ujęciach niestosowania przemocy. Mahatma Gandhi versus Martin Luther King - Brzechczyn, Krzysztof (Polskie Towarzystwo Religioznawcze, 2006)
Celem artykułu jest porównanie koncepcji niestosowania przemocy w myśli społecznej Mahatmy Gandhiego i Martina Luthera Kinga. Niestosowanie przemocy w myśli Gandhiego wyrastało z inspiracji religią hinduską, zaś Kinga - religią chrzescijańską. Niestosowanie przemocy zajmowało jednak inne miejsce w myśli politycznej obu przywódców: w przypadku Gandhiego odrzucenie przemocy było stylem życia, zaś w przypadku Kinga - techniką osiągania pożądanych celów społecznych.
Keywords: Mahatma Gandhi; Martin Luther King; baptyzm; hinduizm; non-violence; pacyfizm