Działalność Unii Europejskiej na rzecz integracji i bezpieczeństwa Europy w latach 1993–2024 oraz jej przyszłość - Fiszer, Józef M. (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2024)
Artykuł ukazuje Unię Europejską, jej genezę oraz działalność i znaczenie dla integracji i bezpieczeństwa Europy w latach 1993–2024. Ponadto ukazuje przyszłość UE i jej miejsce w powstającym nowym porządku międzynarodowym. Autor stwierdza, że dziś trudno sobie wyobrazić nie tylko nasz kontynent, ale cały świat bez UE. Jest ona jednym z głównych podmiotów współczesnych stosunków międzynarodowych i wraz z NATO współtworzy euroatlantycki system bezpieczeństwa, który gwarantuje utrzymanie pokoju w Europie i na świecie. Przyczyniła się do rozwoju wszechstronnej współpracy między państwami naszego kontynentu i umocniła pozycję Europy na arenie międzynarodowej. The article presents the European Union, especially its creation, evolution and significance for the integration and security of Europe in the years 1993–2024. In addition, it shows the EU’s prospects and its place in the emerging new international order. The author states that today it is difficult to imagine not only our continent, but the whole world without the EU. It is one of the main subjects of contemporary international relations and, together with NATO, co-creates the Euro-Atlantic security system, which guarantees the maintenance of peace in Europe and in the world. It has contributed to the development of comprehensive cooperation between the countries of our continent and has strengthened Europe’s position in the international arena.
The European Union’s Activities for European Integration and Security in the Years 1993–2024 and its Future
Keywords: Unia Europejska; integracja; bezpieczeństwo; Europa; świat; perspektywy; European Union; integration; security; Europe; world; perspectives