Struktura dramy - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
Drama jako kreatywna metoda kształcenia może być przeprowadzana w różnorodny sposób w zależności m.in. od wieku jej uczestników, celu, tematu oraz od poziomu doświadczeń w pracy tą metodą. Wyróżniamy cztery główne typy doświadczeń edukacyjnych poprzez dramę: 1. proste ćwiczenia dramowe, 2. gry dramowe, 3. forma teatralna w dramie oraz 4. drama właściwa. W prezentacji przedstawiona jest krótka charakterystyka każdego z tych typów aktywności.
Materiał dydaktyczny jest przeznaczony dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego i dydaktycznego, tematyka odnosi się do współczesnych teorii rozwoju osobowości, teorii kształcenia i wychowania oraz praktyki edukacyjnej, z uwzględnieniem kreatywnych metod pracy grupowej.
Keywords: drama; typy doświadczeń edukacyjnych w dramie