Założenia programowo-organizacyjne reformy oświaty z 1999 roku w zakresie edukacji elementarnej - Rura, Grażyna; Klichowski, Michał (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2011)
W rozdziale podjęto próbę refleksji nad założeniami programowo-organizacyjnymi reformy oświaty z 1999 roku w zakresie edukacji elementarnej. W ramach wprowadzenia w problematykę opisaliśmy w nim polską oświatę w przededniu jej reformowania, przedstawiliśmy wykaz reform i prób naprawy systemu edukacji z lat 1945-1999 oraz harmonogram prac związanych z wdrażaniem reformy oświaty z 1999 roku. W kolejnych punktach skupiliśmy się na głównych funkcjach i zadaniach wczesnej edukacji w założeniach reformy, nowelizacjach i zmianach w toku wdrażania reformy – ich kierunkach i charakterze, oraz przedstawiliśmy wyniki badań własnych dotyczących organizacyjno-materialnego stan szkół z punktu widzenia szans realizacji założeń reformy.
Keywords: Edukacja elementarna; Oświata; Reforma oświaty z 1999 roku