Narodowość – odnowa. Literatura i krytyka literacka lat 1989-2010 wobec tożsamości narodowej - Steppa, Hanna Maria (My University, 2018)
Przedmiotem badań niniejszej rozprawy jest polska tożsamość narodowa odzwierciedlona w literaturze i krytyce literackiej lat 1989-2010. Najistotniejszym zadaniem pracy jest zidentyfikowanie wariantów współczesnego poczucia polskości oraz sposobów jego waloryzacji. A zatem: jaki kształt przybiera wspólnota wyobrażona opowiedziana przez literaturę. Rozprawa przyjmuje egzogenetyczny sposób myślenia o sztuce, czyli uzależniający jej kształt od czynników zewnętrznych. Ta optyka została przyjęta, ponieważ w kontekście podjętego tematu, pierwiastek społeczny determinuje kształt tekstów o wiele bardziej niż zmiany samej literatury. Z tego powodu, poza utworami literackimi, równie istotne źródło dla badań stanowiła recepcja tekstów. Ramy czasowe rozprawy, które pokrywają się z istotnymi dla historii Polski wydarzeniami, stanowią jednocześnie daty przełomowe w narracji o narodzie. Praca składa się z czterech części. Każda z nich skupia się na zagadnieniach obrazujących inny aspekt rozumienia polskiej tożsamości narodowej: od dominujących opowieści o narodzie po te zepchnięte na margines.

The subject of this dissertation is the Polish national identity reflected in literature and literary criticism from 1989 to 2010. The most important task was to identify variants of the contemporary sense of being Polish and the ways of its value assessment. In another words: what is the shape of the imagined community described by literature. The dissertation adopts an exogenetic way of thinking about art, that is, making its shape dependent on external factors. This optics was taken because in the context of the subject chosen, the social element determines the shape of the texts much more than the changes of the literature itself. For this reason, apart from literary works, their reception was an equally important source of research. The time frame of the dissertation, which coincides with the events relevant to the Polish history, are also important dates in the narration about the nation. The work consists of four parts. Each of them focuses on issues illustrating another aspect of understanding Polish national identity: from the nation’s dominant stories to those which got marginalized.
Nationality - revival. Literature and literary criticism addressing national identity from 1989 to 2010
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: tożsamość narodowa; Polish contemporary literature; polska literatura współczesna; national identity; historia literatury polskiej; history of Polish literature; wspólnoty wyobrażone; imaginary community; narodowość; nationality