Prawnomiędzynarodowa odpowiedzialność państwa za niszczenie dóbr kultury - Stryjkowska, Sylwia (My University, 2021)
Zasadniczym celem rozprawy jest przedstawienie i teoretyczna analiza zasad prawnomiędzynarodowej odpowiedzialności państwa za niszczenie dóbr kultury. Zagadnienie to potraktowano jako szczególne „odgałęzienie” ogólnych zasad prawnomiędzynarodowej odpowiedzialności państwa, dla którego głównym punktem odniesienia są Artykuły o odpowiedzialności państw za akty międzynarodowo bezprawne opracowane przez Komisję Prawa Międzynarodowego. Podstawowym problemem badawczym jest zbadanie specyfiki poddanego analizie reżimu odpowiedzialności prawnomiędzynarodowej. W pracy określono przesłanki, zasady oraz konsekwencje tejże odpowiedzialności. Ponadto, nawiązując do zjawiska fragmentacji prawa międzynarodowego oraz specyfiki instytucji odpowiedzialności w poszczególnych jego działach, zbadano czy istniejące normy ogólne z zakresu odpowiedzialności państw, ujęte w Artykułach KPM, czynią zadość potrzebom stosunku prawnego, który powstaje w wyniku naruszenia prawnomiędzynarodowego zobowiązania państwa do ochrony dóbr kultury.

The basic aim of the dissertation is to present and analyse principles of state responsibility for the destruction of cultural property. This issue was tackled as a specialized “subsystem” within the system of general international law of state responsibility, for which the Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts (ARSIWA) are the main point of reference. The main research problem is to study the specificity of analysed regime of state responsibility. The research focuses on the sources, principles and content of state responsibility for the destruction of cultural property. Furthermore, referring to the phenomenon of fragmentation of international law and acknowledging peculiarities of specific regimes of responsibility, it examines whether existing general international law of state responsibility formulated in ARSIWA meets the requirements of a new legal relationship arising from the breach of an international obligation to protect cultural property.
State responsibility for the destruction of cultural property under international law
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: prawo międzynarodowe publiczne; public international law; prawna ochrona dóbr kultury; legal protection of cultural property; niszczenie dóbr kultury; destruction of cultural property; prawnomiędzynarodowa odpowiedzialność państw; international responsibility of states