Resources of the Polish official statistics for valuation of provisioning ecosystem services - Stępniewska, Małgorzata (Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko, 2014)
Jedną z głównych przeszkód w ocenie usług ekosystemowych jest brak odpowiednich danych do ilościowego ujęcia popytu i podaży na poszczególne usługi. Przedmiotem artykułu jest ocena potencjału statystyki publicznej do wsparcia ocen i wycen zaopatrujących usług ekosystemowych w Polsce. Analizę dostępności danych źródłowych przeprowadzono w trzech wymiarach: dla klas Wspólnej Międzynarodowej Klasyfikacji Usług Ekosystemowych (CICES), jednostek podziału administracyjnego Polski oraz głównych typów ekosystemów. Oceniono także dostępność czasową danych i związaną z nią możliwość określania wieloletnich trendów zmian w poziomie usług. Dokonany przegląd zasobów statystycznych pozwala oceniać, iż dostarczają one rozległego materiału do ocen i wycen zaopatrujących usług ekosystemowych, niemniej występują trudności przy korzystaniu z istniejących danych. Należą do nich szczególnie: zróżnicowana dostępność danych statystycznych na różnych poziomach przestrzennych, brak informacji o niektórych usługach, a także rozproszenie danych związane z faktem, że usługi ekosystemowe nie stanowią kryterium organizującego w zbieraniu i prezentowaniu danych.
Zasoby polskiej statystyki publicznej do oceny i wyceny zaopatrujących usług ekosystemowych
Keywords: usługi ekosystemowe; ocena; wycena; raportowanie; dane statystyczne; źródła danych