Opozycja w Chinach. Wczoraj, dziś i jutro - Kaczmarek, Piotr (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań, 2010)
Prezentowany artykuł poświęcony jest refleksji nad miejscem i charakterem opozycji w specyficznym systemie politycznym Chin. Poznawanie tradycji historycznych zachodzących w Państwie Środka umożliwia zrozumienie istoty przemian oraz diagnozę obecnej sytuacji. Chiński sposób pojmowania opozycyjności znacznie odbiega od jej istoty w państwach demokratycznych i to nie tylko za sprawą braku partycypacji społeczeństwa w sprawowaniu władzy. W Chinach występuje wyraźne rozgraniczenie na opozycję wewnątrzystemową i pozasystemową. Dominacja KPCh w systemie partyjnym i wyjątkowa kultura polityczna uniemożliwiają rozwój ruchu demokratycznego. Działalność dysydentów nie wpływa na pozycję nielegalnej opozycji, a przełamanie monopolu władzy KPCh jest w przeciągu kilku dekad mało prawdopodobne.
The opposition in China. Yesterday, today and tomorrow
Keywords: Opozycja w Chinach; Chińska Republika Ludowa; Opozycja wewnątrzsystemowa; Opozycja pozasystemowa; Komunistyczna Partia Chin; KPCh