Wieloaspektowość kształtowania księgozbioru biblioteki akademickiej na przykładzie Strategii zarządzania zbiorami Docklands Library (University of East London) - Bródka, Małgorzata (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2013)
W artykule scharakteryzowano aspekty kształtowania księgozbioru biblioteki akademickiej. Przedstawione zostały działania bezpośrednio i pośrednio dotyczące gromadzenia zbiorów w Docklands Library – jednej z trzech bibliotek wchodzących w skład Biblioteki Uniwersytetu Wschodniego Londynu. Najważniejsze czynniki mające wpływ na nabywanie księgozbioru w tej i innych bibliotekach akademickich to: potrzeby użytkownika, budżet, charakter naukowy uniwersytetu, przewidywane tendencje w rozwoju dyscyplin akademickich. Autorka wskazuje rolę biblioteki jako ośrodka, którego misja opiera się na utrzymaniu jak najwyższego poziomu merytorycznego księgozbioru i usług.

The present article describes and discusses the aspects of structuring a library collection in an academic library. Direct and indirect actions aimed at improving the acquisitions policy at Docklands Library, one of the three libraries comprising the East London Library, are presented. The most important factors influencing acquisition at this, as well as other academic libraries, include: user’s needs, budget, research mission of the university, and envisaged tendencies in the development of academic disciplines. In conclusion, the author identifies the role of the library as a center whose mission is to maintain the highest possible substantive level of its book collection and provided services.
A multifaceted approach to shaping academic library collections with the example of the Collection Management Strategy, Docklands Library (University of East London)
Keywords: biblioteka akademicka; użytkownik; zarządzanie biblioteką; konsorcjum biblioteczne; bibliotekarze dziedzinowi; academic library; library user; library management; library consortium; subject specialists