National Media as a Projection of a Devastating Effect of External Influences - Danylenko, Serhiy; Nesteriak, Yuliia; Grynchuk, Maryna (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2018)
This article is devoted to the research of media space of several countries in the Western Balkans and the Baltics, where we can observe the emergence and effective use of dubious media, in order to promote aggressive narratives, identified as a destructive influence of the Russian Federation. It is considered as the threat to the national security of these states. The informa-tion tools of a destabilizing nature include diplomatic, intelligence, and energy tools. The me-dia component of information influence has become the central object of research. It is stated that the destructive use of dubious national media, as well as their replenishment, takes place systematically and efficiently in those areas, where Russia’s state interests are focused on the restoration of its domination. On this basis we can conclude that dubious media is used within Russia’s hybrid aggression in relation to Ukraine, where it is seen as a mean of animating the externally initiated destabilizing political influences. However, Russia will be forced to spend more and more resources (financial, organizational and informational) on such operations, and their effectiveness will fall as local governments, society and citizens will learn how to recognize the threats, retransmitted by dubious media, public associations, populist politicians or radicals.

Artykuł stanowi podsumowanie badań przestrzeni medialnej wybranych państw bałkańskich oraz bałtyckich, gdzie zaobserwować można pojawienie się i efektywne wykorzystanie środków masowej informacji (podszywających się pod media lokalne/narodowe) dla wytworzenia agresywnej narracji, którą przypisać można destruktywnemu wpływowi Federacji Rosyjskiej. Takie działanie należy oceniać jako zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego tych państw. Wśród narzędzi informacyjnych o charakterze destabilizującym, które mają na celu wywołanie chaosu (lub już go wywołały) w życiu wewnętrznym krajów tych regionów wymienić można: środki dyplomatyczne, zwiadowcze oraz energetyczne. Badania autorów skoncentrowały się zaś przede wszystkim na mediach. Tworzenie, wykorzystanie oraz zasilanie owych “fałszywych” mediów odbywa się systematycznie i efektywnie tam, gdzie obecne są interesy rosyjskie, które nakierowane są na przywrócenie dominującej pozycji FR. Zakładając powyższe autorzy wyprowadzili tezę o wykorzystaniu fałszywych mediów w hybrydowej agresji Rosji na Ukrainę, gdzie są one postrzegane jako środki multiplikacji inicjowanych zewnętrznie czynników destabilizujących sytuację polityczną. Oznacza to jednak, że Federacja Rosyjska będzie musiała rezerwować środki finansowe na prowadzenie kolejnych takich operacji informacyjnych, co może być kłopotliwe do wykonania. Owe perturbacje finansowe powinny z kolei spowodować osłabienie efektywności takowych operacji, także dlatego, że poszczególne rządy, społeczeństwa i pojedynczy obywatele nauczą się rozpoznawać zagrożenia, jakie wywołują fałszywe media, organizacje pozarządowe czy radykalni lub populistyczni politycy.
Keywords: mass media; destructive impact; special information operations; states of the Balkan Peninsula; Baltic States; środki masowego przekazu; wpływ destrukcyjny; operacje informacyjne; państwa Półwyspu Bałkańskiego; państwa bałtyckie