Lider polityczny w totalitarnym i demokratycznym systemie politycznym. Pozorna opozycja? - Scheffs, Łukasz (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań, 2010)
Zgodnie z ujęciem tradycyjnym legalność władzy wywodzi się z tradycji, według koncepcji charyzmatycznej władza bierze swój początek z osobowości i indywidualnych cech przywódcy, w ujęciu racjonalno-legalnym moc władzy wynika z biurokratycznych i legalnych atencji powiązanych z pełnioną funkcją. Totalitaryzm to system rządów, w których przywódca działa jako samowładca nieograniczony zapisami konstytucji, prawem czy sprzeciwem opozycji. W totalitaryzmie zmonopolizowane są wszystkie sfery działalności ludzkiej, takie jak aktywność artystyczna, polityczna, system komunikacji. W systemie demokratycznym istnieje personalizacja. Istota hipotezy personalizacji sprowadza się do stwierdzenia, że pojedynczy polityczni aktorzy stali się bardziej znaczący kosztem partii politycznych i grupowych tożsamości. Otwartym pozostaje jedynie pytanie: czy charyzmatyczny autorytet wynikający z cech przywódcy w systemie totalitarnym i personalizacja w systemie demokratycznym nie są identyczne?
Political leader in totalitarian and democratic system. Apparent opposition?
Keywords: Lider polityczny; Demokracja; Totalitaryzm; Charyzmatyczny autorytet