Armed Conflicts in Africa: Fragile States and Rising Instability - Van Den Bosch, Jeroen; Raubo, Jacek (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
The first part of this article provides an overview of the development of entrenched armed conflicts in Sub Saharan Africa which continue or have resurfaced in 2016. The author (JVdB) aims to expose the underlying causes and nature of the violent contestation by drawing of the works of C. T. Call in order to break open the black box of ‘failed states’ and analyze their legitimacy, capacity and security gaps separately. In addition the author will provide short scenarios of how these conflicts are likely to evolve in the short and medium-term and which (structural) factors will dominate these trends. The second part of this article (by JR) mainly aims at presenting the basic preconditions for the activities of the major terrorist organizations in Africa. With emphasis on the importance of the north-east and north-west regions of this continent in context of terrorist threats. Hence the initial focus was put on Somalia, which as a permanent fragile state remains under the increased influence of the Jihadist organization Al Shabaab, which is an organization with a high potential for increased capacity in the coming years. Next, was sketched out the situation in Egypt, considering, in essence, the activity of the so-called Islamic State in Sinai Peninsula. In this Analysis it also pointed to the intricate internal situation in modern Libya after so-called Arab Spring and international military intervention, where, despite earlier appearances, the terrorist threat was too much positioned, mostly by comprised to the internal conflict between the different Libyan political parties. Finally, efforts were made to illustrate the current terrorist activity in the Mali area, highlighting the importance of Al Qaeda branch AQIM and the situation in Nigeria where Boko Haram group operates.

W pierwszej części artykułu zaprezentowano przegląd wybranych konfliktów zbrojnych w Afryce Subsaharyjskiej, które toczyły się lub wybuchły ponownie w 2016 r. Autor (JVdB) postawił sobie za cel wskazanie przyczyn i charakteru brutalnych sporów, przede wszystkim poprzez odwołanie się do prac C. T. Call`a. Dążąc tym samym do rozpatrzenia dylematów związanych z “państwami upadłymi”, analizy problemu legitymizacji władzy, czy też poprzez określenie głównych możliwości oraz dysfunkcji z zakresu bezpieczeństwa, w szczegółowo rozpatrywanych przypadkach. Ponadto, Autor sformułował także scenariusze, starając się wywnioskować jak omawiane konflikty mogą ewoluować zarówno w perspektywie krótko jak i średnioterminowej. Próbując równocześnie odpowiedzieć na pytanie, które czynniki (strukturalne) zdominują ogólne tendencje zmian w regionie. W drugiej części artykułu (przez JR) postawiono sobie cel jakim jest przedstawienie uwarunkowań w zakresie aktywności najważniejszych organizacji terrorystycznych w Afryce. Ze szczególnym podkreśleniem znaczenia rejonu północno-wschodniego oraz północno-zachodniego tego kontynentu. Stąd wstępne skupienie uwagi na obszarze Somalii, która jako państwo słabe pozostaje pod wzmożonym wpływem tamtejszej dżihadystycznej organizacji Asz Szabaab, co więcej organizacji o dużym potencjale w zakresie wzrostu możliwości działania w kolejnych latach. Następnie dokonane zostało zarysowanie sytuacji w przypadku Egiptu, uwzględniając w głównej mierze aktywność tzw. Państwa Islamskiego na Synaju. Wskazano także na skomplikowaną sytuację wewnętrzną w Libii, gdzie jednak wbrew pozorom zagrożenie terrorystyczne było zbyt mocno pozycjonowane, chociażby względem wewnętrznego konfliktu pomiędzy zróżnicowanymi stronnictwami politycznymi. Finalnie spróbowano dokonać zobrazowania obecnej aktywności terrorystycznej w rejonie Mali, podkreślając znaczenie AQIM oraz w rejonie Nigerii, gdzie funkcjonuje Boko Haram.
Konflikty zbrojne w Afryce: państwa kruche i rosnąca niestabilność
Keywords: Al Shabaab; Al Qaeda of Islamic Maghreb; Angola; Boko Haram; Congo (Brazzaville); Da`ish; socalled Islamic State; Al Kaida Islamskiego Maghrebu; Al Shabaab; Angola; AQIM; Boko Haram; Państwo Islamskie