Osobowościowe uwarunkowania funkcjonowania nauczycieli w sytuacji zmiany społecznej - Appelt, Karolina (Polskie Towarzystwo Pedagogiczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2006)
W artykule zaprezentowano wyniki badań osobowościowych uwarunkowań funkcjonowania nauczycieli w sytuacji zmiany społecznej, jaką stanowi reforma systemu edukacji. Rozważania teoretyczne oraz analiza uzyskanego materiału badawczego stanowią źródło argumentów na rzecz tezy o konieczności przyjęcia "osobowościowej koncepcji" kształcenia nauczycieli.
Keywords: nauczyciele; zmiana społeczna; poczucie zaufania; autonomia; inicjatywa; produktywność; tożsamość