Funkcjonowanie budżetów obywatelskich w Polsce na przykładzie miast wojewódzkich - Radzioch, Joanna (My University, 2025)
W przedłożonej pracy doktorskiej podjęto tematykę funkcjonowania budżetów obywatelskich w 18 miastach w Polsce. Głównym celem badawczym pracy było przedstawienie mocnych i słabych stron budżetu obywatelskiego w miastach wojewódzkich w Polsce w perspektywie mieszkańców, jak i urzędników, którzy biorą udział w organizacji budżetu obywatelskiego. Cel pracy został osiągnięty dzięki realizacji celów szczegółowych, m.in.: odniesienie się do istoty partycypacji i wyróżnienie partycypacji obywatelskiej oraz partycypacji społecznej, a także określenie, w jaki sposób funkcjonuje społeczeństwo obywatelskie oraz sformułowanie wniosków na podstawie przeprowadzonego niereprezentatywnego badania własnego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety wśród mieszkańców Poznania w kontekście problematyki budżetu obywatelskiego w tym mieście. Ponadto, autorka przeprowadziła również wywiady pogłębione z urzędnikami zajmującymi się organizacją budżetów obywatelskich w 18 miastach w Polsce, które zgodnie z definicją przyjętą w pracy, są miastami wojewódzkimi. Na podstawie przeprowadzonych badań udało się m.in. określić, jakie są szanse i zagrożenia dla budżetów obywatelskich, jak urzędnicy oceniają podstawę prawna funkcjonowania budżetów obywatelskich czy też, jakich zmian w procedurze oczekują mieszkańcy Poznania, którzy wzięli udział w wypełnieniu kwestionariusza ankiety (badanie niereprezentatywne). This doctoral thesis addresses the functioning of participatory budgets in 18 cities in Poland. The main research objective of the study was to present the strengths and weaknesses of participatory budgets in provincial cities in Poland - both from the perspective of residents and public officials involved in the organization of participatory budgets. This goal was achieved through the realization of several specific objectives, including: addressing he essence of participation and distinguishing between citizen participation and social participation, as well as defining how civil society operates and formulating conclusions based on a non-representative survey conducted among residents of Poznań regarding the issue of the participatory budget in this city. Furthermore, the author conducted in-depth interviews with public officials involved in the organization of participatory budgets in 18 cities across Poland, which, according to the definition adopted in this study, are provincial cities. Based on the conducted research, the study was able to determine, among other things, the opportunities and threats for participatory budgets, how public officials assess the legal basis for the functioning of participatory budgets, and what changes in the procedure are expected by the residents of Poznań who participated in the survey (non-representative study).
The functioning of participatory budgeting in Poland based on the example of provincial cities
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: budżety obywatelskie; konsultacje społeczne; samorząd terytorialny; samorząd gminny; partycypacja społeczna; participatory budgeting; public consultation; self-government; municipal self-government; social participation