PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA - Nowak, Marek (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2000)
Lech Szczegóła, Między mistyfikacją a nieświadomością. O pojęciu świadomości fałszywej, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 1999.