Logika sensu, logika traumy. Uwagi do lektury Gilles’a Deleuze’a - Leder, Andrzej (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2012)
Tekst, przedstawiony w formie notatek z lektury, stawia sobie dwa cele. Z jednej strony próbuje pozostać wierny stylistyce i intencji, określającym myśl Deleuze’a, z drugiej, nakreślić pewną trajektorię różnicy, pozwalającej na zaznaczenie możliwości innego, alternatywnego czytania zjawisk i paradoksów, poruszanych przez autora „Logiki sensu”. Podstawowa intuicja, określająca tę alternatywną lekturę, wiąże się z utożsamieniem logicznej dysjunkcji z traumą, tak jak rozumiana jest ona w myśli psychoanalitycznej. To utożsamienie pozwala, zgodnie z intencją autora tekstu, przerzucić pomost pomiędzy seriami „logicznymi” a „psychoanalitycznymi”, zamknąć je w jednej topologii.
The Logic of Sense, the Logic of Trauma. Remarks on the Reading of Gilles Deleuze
Keywords: Deleuze; Lacan; logika; trauma; język; mowa; płaszczyzna; topologia