Język rodzimy w nauczaniu języka angielskiego jako języka obcego. Praktyka i postawy polskich nauczycieli języka angielskiego - Krzebietke, Weronika (My University, 2023)
Praca bada praktyki i stosunek nauczycieli języka angielskiego do wykorzystywania języka polskiegow nauczaniu. Praca zawiera dwa rozdziały teoretyczne (historyczny oraz poświęcony przeglądowi najnowszych badań) oraz trzy rozdziały badawcze zawierające analizę ilościową,jakościową oraz dyskusję. Badanie opiera się na metodologii mieszanej. Uwzględniono dwie zmienne: doświadczenie nauczycieli (mierzone wlatach), oraz poziom zaawansowania nauczanych grup. W celu zapewnienia triangulacji danych, przeprowadzono ankietę na reprezentatywnej grupie nauczycieli, a następnie szereg wywiadów iobserwacji lekcji wybranej grupy nauczycieli. Dodatkowo przeprowadzono wywiady z sześcioma pracownikami wiodących polskich uczelni specjalizującymi się w kształceniu nauczycieli. Wyniki niniejszej rozprawy mogą stanowić cenny wkład w badania nad praktyką nauczania języków obcych, jak również przyczynek do dyskusji na temat usystematyzowania kwestii wykorzystania języka ojczystego w kształceniu przyszłych nauczycieli.

The dissertation is an investigation of the practices and attitudes regarding the use of learners' own language in the classroom by Polish teachers of English. The dissertation comprises two theoretical chapters (a historical one and one presenting the review of current research), and three analytical chapters comprising the quantitative analysis, the qualitative analysis, and discussion. The study followed a mixed-method design. Two variables were tested: teachers' work experience (in years), and the level of taught groups. To ensure data triangulation, a survey was conducted on a large, representative group of teachers, followed by interviews and lesson observations of a chosen group of teachers. Additionally, six teacher-trainers employed in leading universities in Poland were interviewed. The results of the study may offer a valuable contribution to classroom research as well as spark discussion about systematizing the issue of own language use in student-teachers' education.
Own language use in the EFL classroom: Polish teachers’ practices and attitudes
Wydział Anglistyki
Keywords: dydaktyka; metodyka; ELT; TEFL; język angielski; język rodzimy; own language; foreign language