Czynniki warunkujące wysokość odszkodowania za bezprawne albo bezzasadne rozwiązanie stosunku pracy w systemie prawnym Izraela - Ilany, Yael (My University, 2017)
Badanie analizuje wartość odszkodowania, które udzielają sady izraelskie za niezgodne z prawem zwolnienie. Oprócz pewnych szerokich ograniczeń, określonych w statutach i orzecznictwie, w konkretnym przypadku sędzia jest dość swobodny decydując o wartości odszkodowania. Postanowienia sądowe różnią sie zgodnie z uznaniem sądowym i okolicznościami każdego przypadku. Celem badania było ujawnienie czynników, rozważań i okoliczności wpływających na wartość odszkodowania za niezgodne z prawem zwolnienie oraz tendencje stosowane przez sąd. Metodologią wybraną dla badania była empiryczna analiza prawna. Badanie składa się z dwóch części: niezgodne z prawem zwolnienie kobiet w ciąży, naruszające statut. Druga część stosuje się niezgodnego z prawem zwolnienia, naruszającego zasady dobrej administracji: rozprawa i obowiązek dobrej wiary. Ustalenia wskazują na kilka różnych czynników, które wpływają na wartość odszkodowań za niezgodne z prawem zwolnienie. Ujawniono między innymi, iż wartość odszkodowania za nieprawidłowe zwolnienie, naruszające statut, była wyższą od wartości odszkodowania za zwolnienie niezgodne z dobrą administracją. Ponadto, wartość odszkodowania za naruszenia obowiązku rozprawy na ogół była niższą.

The research examines value of compensation granted by Israeli courts for wrongful dismissal. Aside from certain broad limits set in statutes and case law, the judge in a specific case is quite unrestricted in deciding the value of compensation. Court compensation rulings vary in accordance with the court's discretion and the circumstances of the specific case. The objective of this research was to reveal factors, considerations and circumstances influencing the value of compensation for wrongful dismissal and tendencies applying by the court. The methodology chosen for the research was empirical legal research. The research contains two parts: wrongful dismissal in violation of a statute, regarding the case of pregnant women dismissal. The second part concerns wrongful dismissal in violation of due process: the hearing and good faith duty. The findings show that there are several factors that influence the value of compensation for wrongful dismissal. Among other things, it was found that the value of compensation for wrongful dismissal in violation of a statute was higher than the value of compensation for violation of due process. Moreover, value of compensation for violations of the hearing duty generally were low.
The Factors Influencing Value of Compensation for Wrongful Dismissal in Israeli Legal System
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: prawo pracy; labor law; bezprawne zwolnienie; wongful dismissal; odszkodowanie; compensation