Tradycyjny model kształcenia a teoria progresywnego nauczania i uczenia się - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
Tradycyjny model kształcenia obecny we współczesnym systemie oświatowym wielu krajów charakteryzuje się stałymi cechami procesu nauczania i uczenia się. Alternatywnie do niego w teoriach progresywnego kształcenia eksponuje się inne kwestie
Materiał dydaktyczny przeznaczony przede wszystkim dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego, tematyka odnosi się do współczesnych teorii kształcenia i wychowania.
Keywords: teoria kształcenia; teorie progresywne w edukacji; model edukacji skoncentrowanej na uczniu; proces interakcyjny