Challenges of i-voting – practices, rules and perspectives. Examples from Estonia and Switzerland - Musiał-Karg, Magdalena (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2017)
This paper discusses the experience related to selected European states implementing i-voting. Particular emphasis is given in the text to the issues of the definition of internet voting (as one of the forms of electronic voting); the analysis of experiences gathered by states with a history of the implementation of internet voting; and the procedures of vote casting via Internet. The main goal of this text is to answer the questions of the greatest risks and benefits of internet voting, the influence i-voting has on voter turnout and the future prospects of i-voting. The considerations presented here focus on the experiences of two states with apparently the greatest experience in the field of i-voting, namely Estonia and Switzerland.

Przedmiotem niniejszego tekstu są doświadczenia związane z wdrożeniem i-votingu w wybranych państwach Europy. W tekście zwrócono szczególną uwagę na zagadnienia związane z: definiowaniem głosowania internetowego (jako jednej z form głosowania elektronicznego); analizą doświadczeń państw, mających doświadczenia związane z wdrożeniem internetowego głosowania czy procedurom oddawania głosów za pośrednictwem głosowania internetowego. Głównym celem niniejszego tekstu jest odpowiedź na pytania o najważniejsze ryzyka i korzyści związane z głosowaniem przez Internet, o wpływ i-voting na frekwencję wyborczą, jak i o przyszłe perspektywy stosowania i-voting. Rozważania w niniejszym tekście koncentrują się na doświadczeniach dwóch państw z największym – jak się wydaje – doświadczaniem w obszarze i-voting, tj. Estonii oraz Szwajcarii.
Wyzwania i-głosowania – praktyka, zasady funkcjonowania i perspektywy. Przykład Estonii i Szwajcarii
Keywords: i-voting; i-voting; Internet voting; głosowanie przez Internet; Estonia; Estonia; Switzerland; Szwajcaria