Wkład Vladislava Vančury w rozwój czeskiej kinematografii - WALCZAK, Małgorzata (Komisja Slawistyczna PAN, Oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo PRO, 2011)
Autorka opisuje znaczenie Vladislav Vančura dla rozwoju kinematografii czeskiej, która została uznana przez niego za nową sztukę. Przedstawia ona wypowiedzi pisarza na temat filmu i kina zawartego w zbiorze pt. Řád nové tvorby. Autorka podkreśla nowość w podejściu do kinematografii, która opiera się głównie na artystycznym eksperymencie. Wskazuje na fakt, że w opinii pisarza, film jest utworzony przez wielu specjalistów. Vančura bowiem postulował wprowadzenie szkolnictwa filmowego, co koresponduje z jego wielokrotnie prezentowanym poglądem, że twórczość filmowa powinna być dyscypliną, na którą będzie się składała praca wielu ludzi: od reżyserów, scenarzystów, autorów i wszystkich tych, którzy tworzą film, po krytyków i teoretyków.

Authoress describes the meaning of Vladislav Vančura for the development of Czech cinematography, which was considered as a new art by him. She presents writer’s utterance about film and cinema contained in composition entitled Řád nové tvorby. Authoress emphasizes its novelty in approach to the cinematography, which is mainly based on an artistic experiment. She points on a fact that in the opinion of writer, film art is formed by many specialists like director, screenwriter, actor, literary critic, etc.
Contribution of Vladislav Vančura in the development of Czech cinematography
Keywords: Literatura czeska; Czech literature; Czeska kinematografia; Czech cinematography; Proza; Prose; Nowela; Novelette