Pierwsze lata wolności w Teatrze Polskim w Poznaniu (1918-1924) - Theus, Monika (My University, 2016)
Artykuł ukazuje pierwsze lata działalności Teatru Polskiego w Poznaniu po odzyskaniu wolności. Był to okres dyrekcji Bolesława i Nuny Szczurkiewiczów, którzy zajęli się organizacją sceny poznańskiej już w kwietniu 1918 r. Na podstawie dokumentów oraz doniesień z prasy poznańskiej w artykule opisano, w jaki sposób w latach 1918-1924 Szczurkiewiczowie rozwiązywali kwestie formalne działalności Teatru, formowali zespół aktorski i przygotowywali się do otwarcia nowego sezonu. W 1920 r. do dyrektorskiej pary dołączył Roman Żelazowski i dzięki ich wspólnej pracy lata 1920-1924 były jednym z najciekawszych okresów historii Teatru Polskiego w Poznaniu.

The article describes the first years of operation of the Polish Theater in Poznań after regaining independence. This was the time when the directors were Bolesław and Nuna Szczurkiewicz, who organized the stage in Poznań as early as April 1918. The article describes how in the years 1918–1924, the Szczurkiewicz couple solved formal problems of the Theater’s operation, chose actors and prepared for the new season openings, based on the documents and information found in the Poznań press. In 1920, Roman Żelazowski joined the couple. Owing to their joint effort, the years 1920–1924 became one of the most interesting periods in the history of the Polish Theater in Poznań.
Keywords: Teatr Polski w Poznaniu; Poznań; teatr; Szczurkiewicz Bolesław; Polish Theater in Poznań; Młodziejowska-Szczurkiewicz Nuna; theater; Żelazowski Roman