Transformacja europejskiego kompleksu bezpieczeństwa - Kostecki, Wojciech (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2016)
Myślą przewodnią artykułu jest próba naszkicowania narzędzia analitycznego, które usystematyzowałoby rozważania nad możliwymi wariantami rozwoju Unii Europejskiej w wyniku splotu okoliczności wewnętrznych i zewnętrznych. Pod uwagę brane są perspektywy dalszego postępu, zatrzymania i upadku integracji, oddziaływania postępowania Rosji i przemian w szerszym środowisku międzynarodowym. W tym celu wykorzystane zostało podejścia wypracowane przez wpływowy nurt badawczy, nazywany szkołą kopenhaską: teoria kompleksów bezpieczeństwa.

The main goal of the article is an attempt to outline an analytical tool that would systematize considerations of the possible variants of the development of the European Union as a result of a coincidence of internal and external circumstances. Prospects of further progress, stop, and fall of integration, impacts of the proceedings of Russia and changes in the broader international environment are taken into account. For this purpose an approach developed by the influential mainstream research, called the Copenhagen school, has been implemented : the theory of security complexes.
Transformation of the European Security Complex
Keywords: Unia Europejska; kompleks bezpieczeństwa; transformacja; European Union; security complex; transformation