Wysokociśnieniowe reakcje jako metoda syntezy nowych materiałów - Sobczak, Szymon (My University, 2021)
Na rozprawę składa się seria 7. artykułów naukowych ilustrujących, jak wysokim ciśnieniem można indukować i akcelerować reakcje chemiczne, prowadzące do powstania nowych materiałów. Opisane w rozprawie reakcje, zachodzące w związkach organicznych, nieorganicznych, a także w hybrydowych układach organiczno-nieorganicznych, pokazują iż wysokie ciśnienie jest niezwykle efektywnym parametrem termodynamicznym wpływającym na strukturę związków oraz modyfikującym mechanizmy reakcji. W rozprawie wykazane zostało, iż ciśnienie może pozwolić na przezwyciężenie niektórych z najczęstszych problemów tradycyjnych metod syntezy, takich jak powstawanie produktów ubocznych, czy zużywanie znacznych ilości energii, natomiast uzyskana wysoka wydajność reakcji może prowadzić do otrzymania monokrystalicznych form produktów, niewymagających dodatkowego oczyszczania.

The dissertation consists of a series of 7 scientific papers illustrating how the application of high-pressure conditions can induce and accelerate chemical reactions that lead to the formation of new materials. The examples of reactions in the organic, inorganic, as well as in hybrid organic-inorganic systems at high-pressure indicate that these conditions can overcome some of the most common problems traditionally associated with solution-based-synthesis methods, such as the formation of by-products and consumption of significant amounts of energy. Moreover, the high yield of the described reactions allowed us to obtain materials in the form of single crystals, which does not require additional purification.
High-pressure reactions as a method for the synthesis of new materials
Wydział Chemii
Keywords: chemia wysokich ciśnień; high-pressure chemistry; chemia materiałowa; materials chemistry; zielona chemia; green chemistry; przemiany fazowe; phase transitions