Życie naukowe -Vie scientifique - Perzyńska-Holasowa, Maria (Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk i Instytut Prahistorii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, 1991)
Przegląd polskich prac dotyczących Słowiańszczyzny starożytnej i wczesnośredniowiecznej na podstawie publikacji z 1984 roku (z uzupełnieniem za rok 1983)