O polityczności samorządu i polityce w samorządzie - Antkowiak, Paweł (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2012)
Restytucja samorządu była integralnym elementem transformacji ustrojowej w Polsce. Należy pamiętać, że nowoczesny samorząd powstał w Polsce w wyniku procesu decentralizacji władzy publicznej po 1989 roku. Istotne jest, aby organ samorządowy nie obejmował kluczowego uprawnienia do określania zasad dostępu i rządzenia.
About the political nature of local government and politics in local government
Keywords: Transformacja ustrojowa; Systemic transformation; Decentralizacja władzy publicznej; Decentralization of public authority; Samorząd; local government