Zaklinanie Europy Środkowej: przestrzeń geopolityczna a współczesna literatura ukraińska - Pawłyszyn, Marko; Matusiak [tł.], Agnieszka (Wydawnictwo-Drukarnia Bonami/Pracownia Komparatystyki Literackiej IFP UAM, 2008)
Niniejszy artykuł analizuje motyw przestrzeni i topografii we współczesnej ukraińskiej prozie. Autor spogląda na nie z perspektywy postkolonialnego dyskursu, który ukazuje, że zarówno okres sowiecki jak i postsowiecki przyniósł podniesienie wartości typowych ówcześnie wzorów przestrzennej retoryki w ukraińskiej literaturze. Ekspert literacki bada m.in. prozę Andrija Kurkova, Walerija Szewczuka, Jewhena Paszkowskiego, Serhija Żadana i Jewhenii Kononenko, z naciskiem na prozę i eseje Andruchowycza.

The following paper analyses selected motifs of space and topography in contemporary Ukrainian prose. The author views them from the perspective of post-colonial discourse which shows that both the Soviet and the post-Soviet age gave rise to some the-then typical patterns of spatial rhetoric valid in Ukrainian literature. The literature expert researches into the prose of inter alia Andrij Kurkov, Valerij Shevchuk, Yevhen Pashkovs'kyj, Serhij Zhadan and Yevheniia Kononenko with a focus on the writings and essays of Yurij Andrukhovych
Bewitching Central Europe: Geopolitical Space and Contemporary Ukrainian Literature
Keywords: Postmodernizm; Postmodernism; Studia postkolonialne; Postcolonial study; Europa Środkowa; Central Europe; Ukraińska tożsamość narodowa; Ukrainian national identity; Ukraińska proza; Ukrainian prose