Stojące i płynące wody Poznania - Gołdyn, Ryszard; Basińska, Anna; Budzyńska, Agnieszka; Dondajewska-Pielka, Renata; Joniak, Tomasz; Klimaszyk, Piotr; Kowalczewska-Madura, Katarzyna; Kozak, Anna; Kuczyńska-Kippen, Natalia; Nagengast, Barbara; Piotrowicz, Ryszard; Szeląg-Wasielewska, Elżbieta; et al. (Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań, 2019)
Zamiarem autorów tego opracowania było zebranie i przybliżenie czytelnikowi podstawowych wiadomości o jak największej liczbie zbiorników i cieków wodnych, znajdujących się w granicach administracyjnych Poznania. Do przedstawionych danych należy przede wszystkim położenie zbiorników, przebieg cieków wodnych, ich cechy morfometryczne, ale również tam, gdzie to było możliwe – informacje o walorach przyrodniczych, turystyczno-krajobrazowych i o jakości wody. Mają one zachęcić mieszkańców Poznania do odwiedzania opisanych miejsc w ramach wycieczek, spacerów czy choćby po to, by odpocząć od zgiełku ulic miasta i trudów pracy zawodowej. Mają również rozbudzić zainteresowanie otaczającą przyrodą młodzież szkolną, będąc uzupełnieniem wiedzy zdobywanej w ramach zajęć szkolnych.
Książka zawiera 139 stron, 153 barwne fotografie oraz 135 pozycji literatury
Keywords: jeziora; rzeki; zbiorniki wodne; miasto Poznań