Wspólnota z przypadku. Studium tożsamości mieszkańców Naddniestrza - Oleksy, Piotr (My University, 2015)
Celem pracy było określenie i scharakteryzowanie procesów społeczny w obszarze kształtowania się wspólnej tożsamości mieszkańców Naddniestrza. W pracy szczegółowo opisano proces oraz charakter naddniestrzańskiej wspólnoty rozważając, jakie tożsamości są w niej dominujące. Opisano również wizję miejsca w świecie, obraz własnej wspólnoty oraz obrazy innych grup narodowych powszechne w Naddniestrzu. Praca odpowiada również na pytanie o obraz przeszłości (pamięć zbiorową) dzielony przez mieszkańców Naddniestrza. Powstanie oraz trwanie Naddniestrza było możliwe dzięki współgraniu wielu różnorodnych czynników o charakterze politycznym, geopolitycznym, społecznym i kulturowym, zaś swoistym efektem ubocznym powstania tego państwa nieuznawanego jest kształtowanie się specyficznej wspólnoty jego mieszkańców. Dlatego Naddniestrzanie są tu określani jako wspólnota z przypadku. Za najważniejsze elementy łączące tę wspólnotę uznano przywiązanie do „nadetnicznej tożsamości rosyjskiej”, separowanie się od współczesnej Mołdawii, oraz wspólnotę doświadczeń mieszkańców parapaństwa.

The aim of this study was to identify and characterize the social processes of the formation of a common identity of the inhabitants of Transnistria. This paper describes in detail the process and the nature of the Transnistrian community considering which identities are dominant. Vision of the world, the image of own community, and images of other national groups common in Transnistria are also described. The work also responds to a question about the image of the past (collective memory) shared by the population of Transnistria. The emergence and existence of Transnistria was possible by many different factors interplay of political, geopolitical, social and cultural. Creation of a specific community of its residents was a kind of side effect of this procesess. Therefore Transnistria are here referred to as the community of the case. As the most important community connecting elements have been found "over-ethnic Russian identity", separating themselves from the contemporary Moldova, and experience of common life in unrecognized state.
Community by accident. Study on identity of inhabitants of Transnistria
Wydział Historyczny
Keywords: Naddniestrze; Transnistria; Mołdawia; Moldova; tożsamość zbiorowa; common identity; wspólnota; community; Russkij mir