Remilitaryzacja Nadrenii w 1936 roku w świetle Ligi Narodów - Sierpowski, Stanisław (My University, 2021)
Jest to niewielki, ale ważny fragment postępującego wyzwalania się Niemiec z rygorów wynikających już nie tylko z Traktatu Wersalskiego, ale także własnych zobowiązań przyjętych podczas rozmów w Locarno w 1925 roku. Porozumienia wówczas zawarte miały otworzyć nową erę w stosunkach europejskich, w tym zwłaszcza między Berlinem i Paryżem. Zajęcie zdemilitaryzowanej części Nadrenii w 1936 roku spotkało się z aplauzem wszystkich wrogów tego systemu, i nie dość zdecydowaną postawę jego gwarantów i obrońców, w tym zwłaszcza Wielkiej Brytanii odgrywającej w ówczesnej polityce międzynarodowej Europy rolę kluczową; Nadrenia to jej Signum temporis. Proces porzucania ligowych ideałów sprzęgał się kalkulacjami dotyczącymi ukierunkowania agresywnej polityki hitleryzmu daleko od kanału La Manche, co znajdowało wyraz w stosunku do Anschlussu, a zwłaszcza w zdradzie monachijskiej, co zostało omówione w osobnych podrozdziałach.
Remilitarisation de la Rhénanie en 1936 à la lumière de la Société des Nations; Remilitarization of the Rhineland in 1936 in the light of the League of Nations
Keywords: Nadrenia; System lokarneński; Liga Narodów; Niemcy; Wielka Brytania; Francja; Belgia