Blog w świetle polskiego PrPras - Wilińska, Anna; Zelek, Mariusz (C.H. Beck, 2010)
Mało precyzyjna definicja prasy zawarta w art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z 26.1.1984 r. – Prawo prasowe, sprawia problemy przy rozstrzyganiu statusu prawnego stron internetowych, a w szczególności blogów. Problem jest istotny z różnych powodów, m.in. w związku z nałożonym na prasę obowiązkiem rejestracji wydawanego dziennika czy czasopisma. Autorzy próbują rozstrzygnąć czy blog może być kwalifikowany jako prasa.
Keywords: blog; prasa; prawo prasowe; Internet