Obraz Rumunii z lat 1947-1989 w świetle polskich wydawnictw turystyczno-krajoznawczych tego okresu - Brenk, Mikołaj (Związek Polaków w Rumunii / Uniunea Polonezilor din România, 2016)
Imaginea României din anii 1947-1989 în lumina publicațiilor turistice poloneze din acea perioadă - Rezumat - Lucrarea cuprinde anii 1947-1989, când Polonia, la fel ca și România, aparținea de blocul statelor socialiste subordonate URSS. Numă- rul călătoriilor efectuate în străinătate a polonezilor în următoarele decenii a acelei perioade creștea dinamic, începând cu jumătatea anilor ’50. Acestea au fost cauzate de schimbările politice (de ex. moartea lui Stalin), administrative (eliminarea vizelor pentru țările din blocul estic), economice (creșterea prosperității financiare a polonezilor în anii ’70). România era unul din obiectivele de călătorie în străinătate a polonezilor, chiar dacă destinațiile preferate erau țările vecine cu Polonia și cele aflate mai aproape (Ungaria și Bulgaria). Apartenența la blocul estic și facilitățile legate de pașapoarte și schimbul valutar, dar și atracția turistică a acestei țări au făcut ca destul de mulți polonezi să aleagă România ca destinație de călătorie în străinătate – de ex. în anii ’70 numă- rul de turiști a depășit 220 de mii pe an. Din cauza creșterii traficului turistic precum și a călătoriilor în scopuri profesionale au început să apară publicații care promovau vizitarea României: ghiduri, materiale informative, articole în revistele de specialitate. Imaginea României, care se arată în publicațiile turistice apărute în perioada Poloniei Populare, poate fi comentată pe două planuri: turistic și ideologic. Primul plan este legat de entuziasmul față de frumusețile naturii românești, a arhitecturii și a culturii. Pe de altă parte, planul ideologic clar perceptibil este exprimat prin atragerea atenției cititorului asupra valorilor sistemului socialist instaurat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea sunt prezentate prin fotografii și prin descrieri colorate a schimbărilor socio-econimice, precum și a construc- ției socialiste sub forma: a noi cartiere, infrastructură modernă, fabrici, pavilioane comerciale, combinate industriale, zăcăminte de petrol.
Imaginea României din anii 1947-1989 în lumina publicațiilor turistice poloneze din acea perioadă
Keywords: Rumunia; wczasy