Multi-dynamiczne układy molekularne i supramolekularne – synteza i właściwości kompleksujące - Drożdż, Wojciech (My University, 2018)
Rozprawa doktorska „Multi-dynamiczne układy molekularne i supramolekularne – synteza i właściwości kompleksujące” obejmuje cykl trzech publikacji prezentujących nowe dynamiczne architektury molekularne oraz supramolekularne, wykazujące interesujące właściwości fizyko-chemiczne. Zaprezentowano badania kontrolowanej modulacji walencyjności kationowego układu metalo-supramolekularnego wykorzystując odwracalność wiązania koordynacyjnego ligand-metal, tym samym wpływając na efektywność tworzenia oddziaływań elektrostatycznych z cząsteczką DNA warunkujących proces rozpoznania (bio)molekularnego. Wykorzystując odwracalne wiązania kowalencyjne otrzymano podwójnie dynamiczne architektury molekularne o topologii klatki, które ze względu na zastosowane platformy aromatyczne wykazują właściwości fluorescencyjne, umożliwiając monitorowanie procesów kompleksowania w chemii „gość-gospodarz”.

Doctoral dissertation "Multi-dynamic molecular and supramolecular systems - synthesis and complexing properties" includes a series of three publications presenting new dynamic molecular and supramolecular architectures, exhibiting interesting physico-chemical properties. The study presents a controlled modulation of the valency of cationic metal-supramolecular systems using the reversibility of the ligand-metal coordination bond, thus affecting the efficiency of electrostatic interactions with the DNA molecule determining the (bio)molecular recognition process. Using the reversible covalent bonds, double-dynamic molecular, cage-type architectures have been obtained that, due to utilization of aromatic platforms, exhibit fluorescent properties, enabling monitoring of complexation processes in host-guest chemistry.
Multi-dynamic molecular and supramolecular systems – synthesis and complexing properties
Wydział Chemii
Keywords: układy multi-dynamiczne; multi-dynamic systems; wiązania odwracalne; reversible bonds; multiwalencyjność; multivalency; rozpoznanie (bio)molekularne; (bio)molecular recognition