Zastosowanie analizy wielowymiarowej do badania kryzysu subprime - Buszkowska-Khemissi, Eliza (Wydział Ekonomii i Zarządzania Uniwersytetu w Białymstoku, 2015)
Zastosowano metody analizy skupień z zakresu statystyki wielowymiarowej do badania okresu kryzysu finansowego. Zgrupowano zgodnie z tymi algorytmami indeksy giełdowe oraz kursy walutowe z okresów charakteryzujących się ich podwyższoną korelacją i szczególną zmiennością. Przeprowadzono dyskusję nad możliwością zastosowania tej metody do generowania ram czasowych różnych okresów giełdowych. Analiza skupień umożliwiła poczynienie nowych obserwacji na temat kryzysu subprime
Keywords: analiza skupień; kryzys finansowy; korelacje; zmienność