Znaczenie wczesnodziecięcego przywiązania w diadzie 'matka/opiekun - dziecko' - Włodarczyk, Ewa (My University, 2016)
Punktem zainteresowania jest tu przywiązanie, zwłaszcza jego właściwości, fazy rozwoju i rodzaje. Zostało w nim podkreślone znaczenie wczesnych doświadczeń dziecka w interakcji z wrażliwą i reaktywną matką oraz konsekwencje ich braku lub nieprawidłowości, które mogą mieć wpływ na dalszy rozwój umysłowy, poznawczy, emocjonalny i społeczny dziecka.

The point of interest in this article is attachment, especially its properties, phase of development and types. It emphasizes the importance of early experiences of the child in interaction with a sensitive and reactive mother and the consequences of their absence and irregularities that may affect the child’s further mental, cognitive, emotional, and social development.
Keywords: przywiązanie; macierzyństwo; wczesne dzieciństwo; attachment; motherhood; early childhood