Role rodzinne. Między przystosowaniem a kreacją - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych UAM, 2016)
Zaletą makroperspektywy przyjętej w prezentowanej publikacji, połączonej z kategorią teoretyczną roli społecznej, jest szansa na wyraźne pokazanie złożoności (powikłań) rodzinnego funkcjonowania Polaków. Z jednej strony, poprzez mechanizmy kontroli społecznej, przymuszani są „jeszcze” do odgrywania „starych” przepisów (norm) zawartych w rolach rodzinnych – mogą ich odgrywanie udawać. Z drugiej, z uwagi na przemiany społeczeństwa, są „już” przymuszani do ich kreowania – kreowane mogą skrywać. Na continuum: przymus stosowania (udawania) zapisów roli rodzinnych – przymus ich kreowania (ukrywania) rozciąga się bogactwo domagających się opisu, najciekawszych poznawczo i pokazywanych w książce Role rodzinne. Między przystosowaniem a kreacją, sytuacji pośrednich. Publikacja ta zostanie doceniona przez czytelników (socjologów, pedagogów, psychologów, polityków społecznych) zawodowo (naukowo i praktycznie) interesujących się rodziną.
Keywords: role rodzinne; deinstytucjonalizacja rodziny; płynna nowoczesność; model rodziny; więzi w rodzinie; związki intymne; wzorce relacji; równość płci; partnerstwo; gender; praktyki kulinarne; role rodzicielskie; zachowania żywieniowe; kobieta-matka; codzienność; wczesne rodzicielstwo; macierzyństwo; porwania rodzicelskie; ciąża; dziecko niepełnosprawne; schizofrenia