Na pograniczu chemii i biologii. Tom XXXIV - Koroniak, Henryk; Barciszewski, Jan (My University, 2015)
Niniejszy XXXIV tom jest zbiorem artykułów serii Na pograniczu chemii i biologii. Zawiera on 14 artykułów podzielonych na dwie części: biologia chemiczna i nanobiomedycyna. W części dotyczącej biologii chemicznej znajdują się artykuły omawiające przemiany kwasów fosfonowych, iminocukrów, zasad heterocyklicznych oraz statyn. Znajduje się tam również charakterystyka i właściwości antybiotyków peptydowych, a także nowe terapie antynowotworowe. Drugi rozdział obejmuje zagadnienia, które należą do nanobiomedycyny. Ten nowy obszar badawczy pokazuje charakterystykę i wykorzystanie nanocząstek w biofizyce, biologii molekularnej, kosmetyce oraz onkologii. Artykuły te będą niewątpliwie pomocne w tworzeniu trwałych podstaw wiedzy niezbędnej do zrozumienia funkcjonowania żywej komórki.
Keywords: chemia; biologia; nanobiomedycyna