Osieczna (Storchnest). Dawne widoki - Michalski, Maciej (My University, 2005)
Publikacja zawiera opis przestrzeni miasta Osieczna (niem. Storchnest), dokonany na podstawie analizy pocztówek, zdjęć, map, pochodzących z XIX i XX wieku. Książka jest próbą uchwycenia zmian w wyglądzie miasta, zarejestrowanych w źródłach ikonograficznych. Uzupełnieniem tekstu jest katalog kart pocztowych z Osiecznej, obejmujący blisko 200 pozycji.
Keywords: Osieczna; Storchnest; Ikonografia; Pocztówki; Wizualna historia miasta; Historia miasta; Historia wizualna; Filokartystyka