Na pograniczu smaku. Tradycja i zmiana w kulturze kulinarnej Krajny na przykładzie gminy Sicienko - Chudzyńska, Izabela (My University, 2016)
Celem pracy było zweryfikowanie hipotezy badawczej: „Kultura kulinarna gminy Sicienko ulega ciągłym zmianom, które modyfikują tradycyjne wzory. Jedzenie spożywane przez mieszkańców zmienia się przede wszystkim wskutek prowadzenia przez nich konsumpcyjnego stylu życia, korespondującego z określonymi klasami społecznymi”. W badaniach posłużono się metodą mieszaną, łączącą metody ilościowe z jakościowymi. Przebieg badań oraz analizę ich wyników zawarto w siedmiu rozdziałach pracy. Podział ten umożliwił zaprezentowanie tradycji i zmiany w różnych aspektach kultury kulinarnej. Pierwsze trzy rozdziały dotyczą kuchni tradycyjnej i regionalnej, jej współczesnych postaci i sposobu kreowania. Rozdział czwarty, poświęcony świątecznemu jedzeniu, choć częściowo wiąże się z kuchnią tradycyjną, koncentruje się przede wszystkim na jedzeniu jako wyróżniku czasu świątecznego. W rozdziale piątym – przez analizę zjawiska poszczenia – prezentowany jest malejący wpływ religii na wybory jedzeniowe. Rozdział szósty przedstawia sposoby wywiązywania się z obowiązku przygotowywania posiłków przez współczesne kobiety, które niezmiennie pozostają odpowiedzialne za tę sferę życia. Ostatni rozdział został poświęcony biesiadzie jako zakodowanemu obrazowi uwarstwienia społecznego: biesiada świadczy zarówno o obecnym statusie społecznym organizatora, jak i o jego społecznych aspiracjach. Dysertacja dowodzi, że kultura kulinarna badanego obszaru ulega ciągłym zmianom, że jest obrazem danego czasu i danej społeczności, a co więcej – że proces zmian w jej obrębie w ostatnich latach znacznie przyspieszył.

The aim of the study was to verify the following research hypothesis: "Culinary culture of the municipality of Sicienko is undergoing constant changes which are modifying traditional patterns. The food eaten by its inhabitants is changing, first of all, as a result of their consumption lifestyle, corresponding to specific social classes". The study uses a mixed method, combining qualitative and quantitative methods. The course of the research and the analysis of their results are contained in seven chapters. Such a division has made it possible to present the tradition and change in various aspects of culinary culture. The first three chapters refer to traditional and regional cuisine, its modern forms and manners of creating. Chapter four, devoted to holiday festival food, even though partially associated with traditional cuisine, is focused primarily on food as a distinctive element of holiday time. Chapter five – through the analysis of the phenomenon of fasting – presents the decreasing impact of religion on dietary choices. Chapter six is a review of how contemporary women, who invariably remain responsible for the preparation of food, comply with the obligation in this sphere of life. The last chapter is dedicated to the feast as an encoded image of social stratification: a feast demonstrates both the current social status of its organizer and his or her social aspirations. The dissertation proves that the culinary culture of the studied area is constantly changing, that it is an image of a specific time and community and – what is more – that the process of changes within it has accelerated significantly in recent years.
In the borderland of taste. Tradition and change in culinary culture of the region of Krajna, using the example of the municipality of Sicienko
Wydział Historyczny
Keywords: kultura kulinarna; culinary culture; antropologia jedzenia; anthropology of food; region, Krajna; region, Krajna; Sicienko