Organizacja publicznego transportu zbiorowego przez jednostki samorządu terytorialnego ze szczególnym uwzględnieniem prawnych aspektów współdziałania - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Transport publiczny staje się coraz bardziej istotnym elementem strategii transportowych, realizowanych przez organy rządowe i samorządowe. Jednakże, aspekty prawne jego realizacji wciąż nie doczekały się wystarczającej liczby kompleksowych opracowań naukowych o charakterze monograficznym. Niniejsza publikacja wypełnia tę lukę. Autorzy omawiają w szczególności kwestie związane ze współdziałaniem jednostek samorządu terytorialnego w realizacji publicznego transportu zbiorowego. Przedmiotem opracowania są aspekty prawne funkcjonowania związków i porozumień komunalnych (w tym zagadnienia prawnoporównawcze). Podjęto również kwestie szczegółowe, jak problematyka przepisów przejściowych ustawy o publicznym transporcie zbiorowym oraz udostępnianie informacji publicznej w związku z realizacją zadań publicznych w tym zakresie. Publikacja będzie użyteczna zarówno dla naukowców badających prawo transportowe, jak i praktyków, którzy w swojej działalności wykorzystują przepisy ustawy o publicznym transporcie zbiorowym.
Keywords: publiczny transport zbiorowy; samorząd terytorialny; prawo transportowe; ustawa o publicznym transporcie zbiorowym