Akta notarialne Kalisza z okresu międzywojennego (1918-1939) - Kowalska, Samanta (My University, 2012)
Dzieje notariatów regionalnych należą do jednych z trudniejszych penetracji badawczych. Akta notarialne ze względu na złożoność i wysokie sformalizowanie języka prawnego oraz niezbyt kaligraficzne pismo są często pomijane w kwerendach. W celu ich właściwego odkodowania i zrozumienia należy przeanalizować przepisy prawne z różnych okresów, kontekst danego zdarzenia oraz uwarunkowania sensu largo. W artykule wskazano, iż akta notarialne mogą stanowić istotne źródło wiedzy do poznawania sytuacji społecznej, ustrojowej, ekonomicznej i kulturowej w okresie międzywojennym.
Wydział Pedagogiczno-Artystyczny UAM
Keywords: notariat; prawo; dziedzictwo kulturowe; historia państwa i prawa; Kalisz