Patriotyzm Polski Ludowej - Brzechczyn, Krzysztof (Ośrodek Myśli Politycznej, 2025)
Celem rozdziału jest charakterystyka oficjalnego patriotyzmu propagowanego przez władze partyjno-państwowe Polski Ludowej, rekonstrukcja jego podstawowych motywów i wątków oraz identyfikacja jego funkcji ideologicznych w systemie władzy. W tym celu zamierzam odpowiedzieć na dwa powiązane ze sobą pytania badawcze. Mianowicie, czy treść socjalistycznego patriotyzmu ulegała zmianie na przestrzeni historii PRL-u? Pozytywna odpowiedź na to pytania prowokuje do zadania dwóch następnych pytań: jakie były mechanizmy tych zmian oraz w jaki sposób wpływały one na zawartość treściową socjalistycznego patriotyzmu. W tym celu w rozdziale przyjmuję określone rozumienie patriotyzmu, ustroju Polski Ludowej (1944-1989) i ideologii w PRL-owskim systemie politycznym.
Keywords: Polska Ludowa; PRL; patriotyzm; Solidarność; ideologia; polityka historyczna; socjalistyczny patriotyzm; totalitaryzm