Polityki integracji osób z ochroną międzynarodową na poziomie lokalnym. Wybrane europejskie aglomeracje - Gołębiowska, Klaudia; Orłowska, Julia (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2022)
Celem artykułu jest analiza polityk integracji osób objętych ochroną międzynarodową w wybranych aglomeracjach europejskich (takich jak między innymi Barcelona, Berlin, Glasgow czy Amsterdam). Szczególna uwaga została skierowana na wyzwania lokalne po 2015 roku i tzw. kryzysie migracyjnym. Większość dostępnych opracowań długo pomijało bowiem aspekty odpowiedzialności miast za zarządzanie długofalowymi procesami społeczno-demograficznymi, skupiając się głównie na polityce i rozwiązaniach unijnych czy ogólnokrajowych. Wyzwania związane z rynkiem pracy, aktywizacją zawodową osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, edukacją, antydyskryminacją, partycypacją społeczną i polityczną mieszkańców czy polityką mieszkaniową dotyczą finalnie przyjmujących i przyjmowanych społeczności oraz osób decyzyjnych na poziomie lokalnym.

The main aim of the article is to analyse integration policy towards persons under international protection in selected European agglomerations (such as Barcelona, Berlin, Glasgow, and Amsterdam). The main attention has been paid to local challenges after 2015 and the so called “migration crisis”. Most of the articles available have overlooked aspects of the cities’ responsibility for long-term socio-demographic processes. Researchers have focused mainly on EU and national policies and solutions. Challenges related to the labour market, professional integration of people at risk of social exclusion, education, anti-discrimination, social and political participation of residents, and housing policy apply to migrant and host communities, and decision-makers at the local level.
Integration policies towards persons under international protection at the local level. Selected cases of European agglomerations
Keywords: polityka integracji; ochrona międzynarodowa; uchodźcy; aglomeracje; wielopoziomowe zarządzanie procesami migracji; Berlin; Glasgow; Amsterdam; Barcelona; integration policy; international protection; refugees; agglomerations; multi-level management of migration processes